Panikangst

Panikangst og angsten-for-angsten


Har du først én gang oplevet den ufattelige stærke, pinefulde og skrækindjagende følelse når panik og angst sammen angriber dig helt umotiveret og som et lyn fra en krystal klar himmel?


Så kender du sikkert også alt til de mange efterfølgende tanker og bekymringer som panikangst sætter i gang:

..Hvad skete der egentlig?

..Hvor det kom fra?

..Kommer det mon igen?

..Hvornår vil det dukke op igen?

..Er du ved at blive sindssyg?

..Kan du overhovedet gøre noget for at slippe ud af dette mareridt?


Tanker som hurtigt udvikler sig til en ny plage: "Angst-for-angsten".


Når panikangsten angriber, tror kroppen den skal dø. Og skrækken er derfor ualmindelig smertefuld og ubehagelig. Men oftest er et anfald kortvarigt og kommer måske relativt sjældent. Men den efterfølgende angst for "om" og "hvornår" denne forfærdelige oplevelse kan dukke op igen, vil til gengæld være der næsten konstant og kommer let til helt at overtage styringen af dit liv.


For mange bliver det skræmmende bare at tænke på f.eks. at skulle sidde i en overfyldt bus, tog eller fly blandt fremmede mennesker, langt væk hjemmefra. Og så pludselig mærke angsten komme snigende, sveden begynde at pible frem på panden, dit hjerte begynde at galopere, din hals blive tør og snøre sig sammen, så du føler du er ved at blive kvalt. Uden mulighed for at få hjælp eller komme ud og hjem. Selv om din fornuft ved at du er "sikker", så tror din krop at den skal dø. Og det er tæt på det værste man kan opleve. 


Derfor oplever de fleste at denne angst-for-angsten snart fjerner enhver lyst til at gøre ting, hvor vi kommer for langt væk fra vores "comfort-zone". Det bliver sværere at tage af sted hjemmefra, deltage i arrangementer eller lave nye aftaler med vennerne. At planlægge ferier og rejser for sig selv og sin familie. At tænke fremad og planlægge aktiviteter for fremtiden kan blive næsten uoverskueligt.


Rigtigt mange har det på sådan - ca. 100.000 danskere. Men sådan behøver det ikke at være! For der findes nu en hurtig vej ud af det "levende mareridt", som et liv med panikangst er.


Selv har jeg haft det sådan siden jeg var 19 år. Undervejs har jeg prøvet alle de traditionelle og anbefalede behandlinger som kognitiv terapi, psykoterapi, mindfullness m.m. samt et utal af alternative metoder for at slippe ud. Men uden den store effekt. Angsten blev altid ved med at vende tilbage.


Lige indtil engang i 2007, hvor jeg ved et tilfælde fandt en ny amerikansk udviklet terapiform. Den dæmpede efter nogle få sessioner al mit ubehag og irrationelle angst som herefter var helt væk for en periode.  En meget blid, men helt fantastisk effektfuld terapiform. Med min ingeniør baggrund  og viden fra 25 års erfaring i håndtering af angst, begyndte jeg herefter at kombinere denne terapi med en række andre teknikker samt de seneste forskingsresultater fra Traume terapi og hjerneforskning.


Resultatet heraf er den terapiform som jeg nu tilbyder målrettet og skræddersyet til  angstramte.