De oftest stillede spørgsmål
Før du starter i behandling
Hvor sikker er du på at du kan gøre mig angstfri?
Af de ca. 800 personer som siden 2014 har gennemført behandlingen har alle på nær nogle ganske få kunne bekræfte en markant forløsning i forhold til tidligere traumer med ubehagelige minder om oplevelser med frygt, angst, skyld, skam, ydmygelse, magtesløshed etc. Under første session tester vi om du er modtagelig for min terapi. Og du vil ikke være i tvivl når det virker. Herefter er udfordringen at finde de traumer med belastende oplevelser og situationer som er årsagerne til at du reagerer med angst. Hos langt de fleste skyldes angsten en række uforløste traumatiske oplevelser og tanker fra perioden fra før du udviklede angsten. Måske helt tilbage fra din barndom. Den største udfordring er at finde frem til de afgørende oplevelser. Når det lykkes og du efterfølgende får forløst dem, aftager din angst mærkbart for til sidst stort set at forsvinde. 95 ud af 100 som gennemfører min behandling oplever at deres angst aftager mere end 90% og bliver ubetydelig. For langt de fleste forsvinder den fuldstændigt.
Hvor hurtigt kan jeg blive fri af angsten og hvor mange behandlinger skal jeg forvente?
Typisk skal du forvente mellem 5 og 10-12 behandlinger med 1-3 ugers intervaller. Nogle oplever at slippe fri af angstens greb efter blot 3-4 behandlinger. Nøglen til hurtig helbredelse er at finde frem til alle de fortrængte forhold som er den egentlige årsag og udløsende faktor til at du reagerer med angst. Når de er fundet skal vi bare have dem forløst og frigjort de følelser du har undertrykt. Derefter begynder din angst at aftage mærkbart. Men du skal så være klar til at mærke og håndtere de fortrængte følelser i stedet. F.eks. sorg, skyld, skam, vrede. Dette behandler vi så efterfølgende. Andre følelser som sorg og savn er det bedst bare at lade kroppen og tiden løse af sig selv.
Hvad kan ellers være en årsag til at min angst ikke aftager ?
Når din angst i virkeligheden ikke er angst men en reel frygt. I de tilfælde hvor du lever med en uløselig konflikt der opleves som en trussel mod din lykke, dit liv eller eksistens, vil denne trussel fastholde din krop i et alamarberedskab. Og det vil opleves på helt samme måde som angst og kronisk stress. Men i virkligheden er det en reel og naturlig frygt for det som truer dig.
Eksempler herpå:
Hvis du har fået en diagnose som kan være livstruende.
Hvis dit barn ikke fungerer, er handicappet eller har en livstruende sygdom.
Hvis du har gjort noget som du vil blive straffet for (fængslet, udstødt, fyret, skilt etc.) i fald det opdages.
Hvis din virksomhed er konkurstruet.
Hvis du mistrives på din arbejdsplads og ikke kan skifte job
Etc...
Reaktionen på denne type virkelige trusler kan naturligvis ikke behandles så den forsvinder. Men oftest kan vi dæmpe de værste følelser og give plads til mere rationelle fortolkninger og tanker om det som kan ske. Så du måske kan finde mod og styrke til at tage de skridt der skal til for at du kommer videre med dit liv.
Vær også opmærksom på at traumer som opstår på et tidspunkt hvor man er påvirket af narkotika eller fejlmedicineret kan være mere krævende at få "ud af kroppen" end oplevelser hvor man er i en naturlig balance. Når hjernen er under indflydelse af unaturlige stoffer eller mængder af stoffer, vil de følelsemæssige spor som et traume kan sætte - dvs. de neuroner som dannes - blive langt mere omfattende end under naturlige forhold. Derved bliver det også mere krævende igen at opløse disse, da vi med terapien alene anvender hjernes naturlige processer. Men det er stadig blot et spørgsmål om indsats og tid.
Er virkningen permanent eller kan jeg forvente at angsten kommer tilbage igen?
Hvis vi finder og behandler alle de egentlige årsager til at du har fået angst, vil den forsvinde permanent.
Indtil vi har fundet og forløst alle de forhold du har undertrykt og fortrængt, vil din angst stadig kunne komme tilbage i forskellig form. Men da vi altid starter med at symptombehandle angsten og angsten-for-angsten, oplever de fleste at den er blevet meget svagere hvis den dukker op igen. Du vil under behandlingsforløbet lære en metode som du selv kan bruge til at dæmpe angst og uro hvis den dukker op igen. Hvis du senere i livet igen fortrænger og undertrykker traumatiske forhold og følelser vil du kunne risikere igen at begynde at reagere med angst.
Hvor ofte skal jeg komme til behandling? Og sker der noget hvis jeg ikke kan komme til behandlingen så ofte som du foreslår?
I starten anbefaler jeg sessioner med 1-3 ugers mellemrum. Det giver dig lidt tid til at mærke effekten af sidste behandling og registrere hvilke nye tanker og følelser som nu dominerer. Får du det skidt pga. af de fortrængte følelser som begynder at forløses, lægger vi behandlingerne med lidt kortere mellemrum, så vi kan få løst op for forholdene efterhånden som de kommer frem i din bevidsthed. Behandlingen kan også gennemføres, selv om du ikke har mulighed for at komme så ofte som jeg foreslår. Effekten forsvinder ikke af den grund.
Hvad er din erfaring med at behandle børn?
Jeg har med succes hjulpet en del 10-18 årige af med flere forskellige typer angstproblemer, ubehagelige tanker og oplevelser. F.eks. overdreven angst for separation, at dø, eksamens- præstations- og præsentationsangst, frygten for pinlighed og ubehagelige oplevelser med mobning og udelukkelse.
Generelt er min behandlingsform velegnet til børn fordi den er meget nem og ukompliceret at gennemføre og ikke ubehagelig på nogen måde. Men en afgørende forudsætning er at barnet selv kan og vil sætte ord på og tale frit om sine følelser, tanker og oplevelser. Det virker IKKE hvis det er Mor eller Far der skal tale på barnets vegne. Mor eller far kan med fordel være med under behandlingen. Efter første behandling er der ofte en mærkbar forbedring. Det kan dog være lidt svært at finde ud af, da børn ikke altid helt kan skelne mellem tanker og følelser.
Er det et problem eller en fordel at fortsætte hos psykologen når man er startet i behandlingen ?
Jeg anbefaler altid at sætte alle andre behandlinger på pause når vi går igang. Såsnart flere behandlinger sker sideløbende vil det være umuligt at vide hvorfor man oplever ændringer - til det bedre eller værre - undervejs. Og dermed kan vi ikke vide om vi arbejder med de rette forhold eller hvornår du er færdigbehandlet.
I nogle få tilfælde kan det dog være en fordel at gå hos en psykolog i de tilfælde hvor tiden hos psykologen bruges til at afdække de traumatiske forhold fra din fortid. Mens psykologen hjælper dig med at afdække og identificere de problematiske forhold, kan vi i min behandling herefter koncentrere os om at forløse dine undertrykte følelser fra de forhold du finder undervejs. Resultatet er da at du hurtigere bliver angstfri.
Men hvis psykologen arbejder med kognitiv terapi eller anden symptom behandling i et forsøg på at få dig til at acceptere, kontrollere og undertrykke din angst, vil det være spild af tid og penge. I min behandling er målet og strategien helt at fjerne angsten og årsagerne til den. Du får derfor ikke brug for at kunne kontrollere eller styre den.
Er det et problem at være på anti-depressiver, når man starter på behandlingen?
Ca. halvdelen af de som har været i min behandling, tog anti-depressiver før, under og efter behandlingen. Behandlingen fungerer fint selv om man er lidt mindre sensitiv pga. virkningen fra medicinen. Men det kræver måske lidt mere opmærksomhed at registrerer de ændringer man føler undervejs.
Tilgengæld er det vigtigt ikke at ændre på sin medicinering, mens man er i behandling. Begynder man at tage ny medicin – eller at øge sin medicinering - samtidig med at man starter i behandling, er det umuligt at vide hvor effekten kommer fra. Så når angsten forsvinder og man pludselig begynder at slappe af igen, kan man ikke vide om det er pillerne eller behandlingerne der virker - eller om man i virkeligheden er blevet angstfri og slet ikke behøver medicinen.
Og når man igen skal trappe ud, vil det være svært at afgøre om man begynder at føle ubehag pga. udtrapningen eller om det er angsten som vender tilbage.
Af sammen grund er det også en dårlig idé at begynde sin udtrapning imens man stadig er i gang med behandlingen og endnu ikke sikker på om man er helt angstfri. Derfor anbefaler jeg at der går mindst 3 måneder efter ophørt behandling før man ændrer sin medicinering.
Efter du er startet i behandling
Er der nogen bivirkninger eller andre forhold som jeg skal være opmærksom på efter behandlingen?
De fleste bliver trætte og meget afslappede lige efter behandlingerne. Lidt som efter en god gang massage. Langt de fleste føler sig lettere og gladere i dagene efter første behandling.
Men har man mange forskellige uforløste forhold, er det ikke unormalt at angsten og uroen kommer tilbage igen. Nogle gange endda allerede dagen efter første behandling. Mange tror derfor at behandlingen slet ikke virker, for man har det jo skidt igen. Men heldigvis er det ikke tilfældet. Mærker man efter, vil man opdage, at det nu er nogle helt andre forhold, tanker og oplevelser som nu giver anledning til angsten og uroen. Men tænker man på de forhold, som vi behandlede, er de pludselig trådt i baggrunden og måske helt forsvundet.
I de tilfælde gælder det bare om at komme videre i behandlingen og få en ny tid hurtigst muligt.
Ved større forløsninger oplever nogle få en influenca agtig tilstand efter behandlingen. Det er en helt normal reaktion hvis kroppen har været anspændt og i alarmberedskab i længere tid, og pludselig får lov til at slappe af igen. Samme grund som når man bliver syg den første dag på ferie efter en stresset periode.
Kan jeg afbryde behandlingsforløbet hvis jeg ikke har lyst til eller råd til at fortsætte?
Der er ingen binding, du vælger selv hvor længe du vil fortsætte. Men indtil vi har fundet de egentlige årsager til angsten og er begyndt at behandle og forløse de undertrykte følelser, vil du ikke få noget holdbart udbytte af dine behandlinger.
Hvorfor skal jeg skrive angstdagbog?
Mest fordi at du over tid selv kan følge hvordan din angst udvikler sig og hvilke tanker som har plaget dig under behandlingen.
Når angsten begynder at aftage, glemmer du hurtigt hvor dårligt du havde det til at starte med og hvilke tanker og oplevelser som dengang var mest angstprovokerende. Og får man igen nogle dårlige dage, kan man let glemme hvor godt man lige har haft det. Dagbogen er din objektive indikator for hvordan og hvor meget behandlingen har hjulpet dig. Så du kan bruge den som redskab til at genskabe håbet og troen på at du faktisk udvikler dig, de dage du har det dårligt.
Jeg har været til 3 behandlinger, men syntes stadig jeg har det dårligt. Er det fordi behandlingen ikke virker for mig?
- og er det ikke meget rimeligt, at jeg forventer efter 2-3 behandlinger at få det mærkbart bedre. Og hvornår kan jeg afgøre om det virker for mig eller ej?
Her er det vigtig at holde sig for øje, at angst er en kompleks reaktion. Selv om man i starten af behandlingen har fået dæmpet sine værste angstprovokationer og også bearbejdet og forløst mange af de mest oplagte ubearbejdede oplevelser, kan der sagtens være mange andre følelser som nu står i kø for at komme til. Det kan endda være angstprovokationer, som man ikke før var så bevidst om, fordi de lå gemt i skyggen af andre meget kraftigere provokationer. Og nu hvor de har fået scenen for sig selv, kommer de frem med fuld styrke. Det kan også være noget helt andet end angst, som nu melder sig på banen. F.eks. undertrykt og fortrængt sorg, skyld, skam, nedværdigelse etc. som man nu begynder at kunne mærke igen, hvor angsten er væk og har gjort plads.
I andre mere komplekse tilfælde er angsten opstået som en del af en tvangstanke (OCD) for at lede fokus væk fra et andet mere problematisk og dybere liggende fortrængt forhold, der intet som helst har at gøre med det man er angst for. I de tilfælde vil angsten blive ved med at komme tilbage efter en tid, uanset hvor mange gange vi symptombehandler angstprovokationen. Derfor kan vi sjældent konkludere at behandlingen ikke virker, selv om du stadig føler angst eller ubehag efter de første behandlinger.
Din bedste indikator for hvad behandlingen har gjort for dig, er at mærke efter hvordan de konkrete og specifikke traumer og angstprovokationer vi har arbejdet med under behandlingen, fortsat påvirker dig. Men ofte glemmer vi de forhold, som fyldte mest til at starte med - og især hvor meget angst og ubehag de fremkaldte. Derfor er det vigtigt at bruge dagbogen til at dokumentere din udvikling og status på de specifikke traumer vi har bearbejdet. Og især hvor meget ubehag du følte før og efter behandlingen. Det vil være din bedste indikator for hvad behandlingen har gjort for dig. Og føler du forsat at din angst er lige så kraftig efter behandlingen som før, er det fordi vi endnu ikke har fundet frem til og bearbejdet de virkelige årsager til den angst du føler.
Når du er angstfri og færdig med behandlingen
Jeg har været dejlig angstfri i flere uger nu - men i går kom angsten pludselig igen. Er behandlingen er stoppet med at virke? Jeg føler mig ret sikker på at vi har fået bearbejdet alle mine ubehagelige oplevelser og traumer.
Den eneste grund til at din angst pludselig kan komme tilbage, er at vi ikke har fundet og bearbejdet den egentlige årsag. Og at der måske er sket noget for dig som lige netop har trigget en gammel reaktion. Ofte er de mest traumatiske oplevelser også de som vi fortrænger bedst. Og nogle gange er de bare så ubehagelige at tænke på, at det er næsten umuligt at få dem frem igen. Løsningen er at forsætte hvor vi slap og forsøge at fjerne den angst, som blokerer dig i at huske oplevelsen. Der er altid risiko for at det bliver ubehageligt og smertefuldt lige når det kommer tilbage til dig. Derfor er det vigtig, at vi kan komme videre med din behandling med kort varsel.
Hvis du er bange for, at det er behandlingen som er holdt med at virke, så er det bedste du kan gøre at prøve af om de tidligere oplevelser vi har bearbejdet og behandlet igen giver dig ubehag. Hvis ubehaget stadig er under 3, så virker din behandling fortsat. Vi mangler blot at finde de rette oplevelser.
Jeg har været fri for angst et stykke tid nu. Hvornår kan jeg begynde at udtrappe fra mine anti-depressiver?
Det er bedst at holde et fuldstændigt konstant forbrug af medicin imens man er i behandling og indtil man er helt sikker på at angsten ikke længere kan trigges som før.
Det kan også være en fordel at fortsætte lidt, indtil eventuelle nye følelsesmæssige reaktioner, nu hvor angsten ikke længere fylder det hele, har fået tid og lov til at komme frem. Men føler man sig stabil 3-6 måneder efter sidste behandling, er det fint at begynde med udtrapning. Men ALTID og KUN på den måde og i det tempo som lægen har foreskrevet. Der vil jo altid komme nogle ubehagelige reaktioner når medicinen forsvinder fra kroppen. Dem skal du have overskud til at håndtere.
Jeg har været helt angstfri i flere måneder nu, men nu er jeg begyndt at få det rigtigt skidt igen. Jeg syntes jeg bryder sammen i gråd over det mindste og føler mig ofte meget ulykkelig og ked af det. Og så begynder jeg at blive ”bange” for, hvorfor jeg nu pludselig reagerer på den måde. Er der noget galt med mig og vender min angst nu tilbage…”
Angst er en primitiv ”kropslig” reaktion som bl.a. udløser meget kraftige følelser, der helt overdøver vores finere og mere komplekse følelser. Når vi i behandlingen ”fjerner” angsten”, nulstilles i praksis kroppens ”angsthukommelse” for det traume vi arbejder med. Dvs. forbindelsen slettes imellem de bevidste tanker om traumet og angsten. Efterhånden som tankerne, der udløste angsten er blevet behandlet og angsten ikke længere dominerer, begynder vi at få plads til at kunne mærke alle de andre fortrængte og mere avancerede følelser igen.
For mange, som er blevet kureret for angst, bliver det nyt igen at ”føle” og reagere på sande følelser som sorg, nedgørelse, fornærmelse etc. fordi angsten hidtil har overdøvet dem. Og det kan i selv være angstprovokerende når man så igen oplever de sande følelser.
Men heldigvis kan nogle få sessioner oftest få bugt med ”angsten” for alle de ”nye” følelser. Til gengæld er der ingen vej uden om at kunne mærke de ubehagelige følelser. De hører nu engang til dét at være et ”helt menneske”.
Er du ked af det, sorgfuld eller ulykkelig, ja så må du bare tage alle de hulketure som kroppen har brug for. Føler du dig ydmyget af din chef, overset i dit parforhold eller fastlåst i dit job - så må du sige fra og gøre noget ved forholdet. Men hvis du til gengæld begynder at domineres af negative følelser som f.eks. skyld, skam, mindreværd etc. så skal vi fortsætte din behandling lidt endnu. Det er følelser som ikke gør noget godt og som med fordel kan behandles og fjernes på samme måde som angsten.
Min angst kommer igen når jeg ophører med at tage min medicin. Er jeg så overhovedet blevet angstfri?
Jeg har været angstfri i nogle måneder nu. Det var helt fantastisk i øvrigt :0)) Men for nogle uger siden havde jeg glemt at tage min anti-depressiv medicin i et par dage. Og da jeg fandt ud af det, tænkte jeg: hvorfor ikke bare stoppe helt, min angst er jo væk. Så det gjorde jeg. Men så lige pludselig efter nogle dage, kom min angst tilbage igen med fuld styrke. Det forstår jeg ikke. Er jeg alligevel ikke blevet fri af min angst?
Anti depressiv medicin (SSRI) hæmmer nervecellernes optagelse af stoffet serotonin, som bl.a. styrer vores humør og stemning herunder også angst og nervøsitet. Når man har taget Anti-depressiv medicin i længere tid, har kroppen vænnet sig til en kunstig regulering af serotonin optagelsen. Og efterhånden kommer kroppens egen reguleringsmekanismer ”ud af form”. Standser du så pludseligt med at tage medicinen er der sandsynlighed for at der kommer ubalance i serotonin niveauet i nervecellerne. Og det kan du risikere at mærke som en nervøsitet og "medicinsk" angst. Ofte er det uspecifikt – dvs. der behøver at være knyttet tanker til denne angst. Den kan komme helt af sig selv. Det er faktisk helt naturlige symptomer, som ofte fejlagtigt tolkes som et bevis på, at man ikke kan undvære medicinen - eller at man stadig lider af angst. Men det er heldigvis slet ikke tilfældet. Normalt kan kroppen stabilisere sig selv igen på et par uger.
Med andre ord: det er ikke fordi din angst er vendt tilbage. Men det sker blot fordi hjernen ved medicinophør først skal omstille sig til en ny situation, og du har ikke givet din hjerne tid til selv at komme i gang med at regulere optagelsen af serotonin. Derfor er det MEGET VIGTIGT at udtrapning af medicin sker over længere tid – og at man følger lægens forskrifter herfor.
Du kan læse mere herom i en artikel fra Videnskab.dk lige her
*Disclaimer
Der er ingen garanti for at opnå et bestemt resultat i behandlingen. Selv om langt de fleste reagerer positivt, er vi alle forskellige og reagerer forskelligt på behandling. Testimonials på dette websted er derfor ikke nødvendigvis repræsentative for hvad du kan forvente. Ved start af behandling, accepterer du, at vi ikke er ansvarlige i tilfælde af manglende behandlingsresultater.
Copyright © All Rights Reserved 2014 - 2022
Angstterapeut Peter Pedersen
3500 Værløse
Tlf 31 12 93 37
Telefontid: Mandag til Fredag fra 8.45 til 9.15